Wat is knieartrose?
Knieartrose, ook wel bekend als osteoarthritis van de knie, is een degeneratieve aandoening van het kniegewricht. Het komt voor wanneer de kraakbeenlaag tussen de kniegewrichten slijt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en beperking van de beweging. In het dagelijks leven kan het problemen geven bij het lopen, staan, sporten en andere dagelijkse activiteiten.
De oorzaak van knieartrose is vaak onduidelijk, maar er zijn bepaalde risicofactoren die het ontstaan van de aandoening kunnen verhogen. Deze omvatten ouderdom, overgewicht, eerdere kniebeschadigingen (operaties), genetische aanleg en een intensief gebruik van de knieën. Bovendien kan knieartrose ook een gevolg zijn van andere aandoeningen zoals reumatoïde artritis.
Symptomen van knieartrose kunnen variëren van mild tot ernstig, en zijn lang niet altijd gebonden aan hoe ernstig de artrose is. Mensen met veel artrose kunnen weinig klachten ervaren, en mensen met weinig artrose veel, en alles daar tussenin. De volgende symptomen komen vaak voor:
- Pijn in de knie
- Ochtend- en/of startstijfheid
- Klikkend of knarsend geluid in de knie
- Zwelling
- Warmte en roodheid in de knie
- Verminderde strekking of buiging
Behandeling knieartrose
Behandeling voor knieartrose kan variëren van niet-operatieve behandelingen zoals medicijnen, fysiotherapie, gewichtsvermindering en orthopedische hulpmiddelen, tot operatieve behandelingen zoals knieprothese of arthroscopische chirurgie. De keuze van behandelingsopties zal afhangen van de ernst van de aandoening, de symptomen en de wensen van de patiënt.
Voordat een operatie als optie wordt gezien, is het altijd aan te raden eerst fysiotherapie te proberen. Door het versterken van de spieren rondom het kniegewricht zie je vaak dat de symptomen (flink) afnemen. Dit lijkt te komen doordat de spieren een deel van de krachten die op het gewicht komen overnemen. Het kniegewicht zelf wordt dan minder belast, wat vermindering van klachten van de knieartrose kan geven.
Heb je het vermoeden dat je last hebt van knieartrose? Maak dan een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut. Ik help je graag: