We weten al een tijdje dat het oplopen van een forse knieblessure de kans op artrose in die knie flink verhoogd. Maar hoe groot is deze kans? En maakt het soort blessure uit of je artrose krijgt?
In 2019 is er een studie gepubliceerd van Poulsen et al. Hierin werd onderzocht wat het risico is op de ontwikkeling van knieartrose na het oplopen van verschillende knieblessures.
De studie vond dat zowel bij het oplopen van een voorste kruisband blessure als bij een meniscus blessure de kans op artrose vergroot. Bij een meniscus blessure is de kans groter dan bij een voorste kruisband blessure.
Wat kwam er uit de studie?
- Een geïsoleerde voorste kruisband scheur geeft je een 4x grotere kans op knieartrose ten opzichte van je niet geblesseerde knie (en of je wel of niet opereert maakt niet uit)
- Heb je een scheur in je meniscus opgelopen, of heb je zowel een meniscus én een voorste kruisband scheur? Dan heb je een 6x grotere kans op artrose in je geblesseerde knie ten opzichte van je andere knie.
- Het risico op artrose wordt groter naarmate de tijd sinds de blessure oploopt (de kans op artrose 10 jaar na de blessure is groter dan na 1 jaar).
Conclusie
Uit de studie komt dus dat de kans een flink stuk groter is dat je artrose in je knie krijgt wanneer je een meniscus of voorste kruisband blessure krijgt. Welke factoren er precies voor zorgen dát dit risico groter is wordt nog onderzocht. Wat we wel kunnen zeggen is dat het voorkomen van knieblessures erg belangrijk is om artrose in de toekomst te verminderen. Gelukkig weten we al veel over het verlagen van de kans op knieblessures. Lees meer daarover hier.