MENISCECTOMIE

Onderbenen van iemand die bij een gewicht staat

Wat is een meniscectomie?

Een meniscectomie is een chirurgische ingreep waarbij een deel van de meniscus, een kraakbeenachtige schijf in het kniegewricht, wordt verwijderd. De meniscus is een belangrijk onderdeel van het kniegewricht omdat het fungeert als een soort schokdemper. Hij helpt bij het verdelen van de belasting over het gewricht. Uit verschillende studies blijkt dat een meniscectomie gevolgen hebben op de lange termijn. Denk hierbij aan een verminderde knie functie en een verhoogde kans op artrose op lange termijn. Daarom wordt het vaak als een laatste optie genomen na andere behandelingen als fysiotherapie en injecties.

Er zijn twee soorten meniscectomie: een partiële meniscectomie en een totale meniscectomie. Bij een partiële meniscectomie wordt alleen het beschadigde deel van de meniscus verwijderd. Bij een totale meniscectomie de hele meniscus wordt verwijderd. Tegenwoordig wordt eigenlijk alleen nog maar de partiële meniscectomie uitgevoerd, omdat we weten dat een meniscus zo belangrijk is, dat we er zoveel als mogelijk van willen behouden. Naast dat een meniscus (deels) verwijderd wordt, kan het ook zijn dat hij wordt gehecht. Dit geeft in het begin de meeste beperkingen, maar is voor de knie op de lange termijn vaak het beste, maar kan alleen bij de juiste scheuren.

De chirurgische ingreep wordt vaak uitgevoerd onder algehele anesthesie en duurt meestal ongeveer 30 minuten tot een uur. Na de operatie is fysiotherapie en revalidatie vereist om de kracht en beweeglijkheid van het kniegewricht te herstellen.

Hoe ziet het herstel eruit na een meniscectomie?

Het herstel na een meniscectomie kan variëren van persoon tot persoon, maar het duurt meestal een aantal weken tot maanden voordat iemand weer volledig kan deelnemen aan dagelijkse activiteiten en sporten. Het is belangrijk om gedurende die tijd te trainen bij een gespecialiseerde fysiotherapeut en tijd te nemen om te herstellen om problemen te voorkomen. Indien mogelijk begin je zo snel als mogelijk na je operatie met het trainen, het liefst binnen een week.

Op deze manier kan je herstel optimaal begeleid worden, en is de kans op volledig herstel het grootste.

Heb jij een blessure aan je meniscus of ben je eraan geopereerd? Als fysiotherapeut ben ik gespecialiseerd in deze klachten en de revalidatie ervan. Ik sta voor je klaar om je te helpen: