HARDLOOPANALYSE

Een hardloopevenement.

Een hardloopanalyse is een hele waardevolle aanvulling in het behandelen van hardlopers met klachten. Door alles van schoenen tot kracht, mobiliteit, looptechniek en randzaken mee te nemen krijg je een veel vollediger beeld van je klacht en daarmee veel meer mogelijkheden om tot een oplossing te komen.

Om deze reden doe ik bij alle hardloop gerelateerde klachten standaard een volledige hardloopanalyse, ongeacht de duur van de klacht of hoeveel ervaring iemand heeft met hardlopen.

De voordelen zijn er echter niet alléén voor geblesseerde hardlopers. Ook als je geen blessure hebt kun je heel veel halen uit zo’n analyse van je looppatroon:

  • Verkleining kans op blessures: is je cadans bijvoorbeeld te laag, dan heb je een grotere kans op blessures.
  • Verbetering van je looptechniek: is je paslengte te groot, dan rem je jezelf bij elke stap af. Is je paslengte te klein dan kun je niet genoeg kracht voorwaarts zetten.
  • Efficiënter bewegen: past je hardloopschoen bij je manier van lopen, of kun je beter voor een iets ander model gaan? Een schoen met een hele dikke zool onder je hak is onnodig als je op je voorvoeten landt bijvoorbeeld.
  • Snellere tijden: als je efficiënter loopt, en minder blessures hebt, heb je meer energie om te trainen en meer energie om in het vooruitstuwen van jezelf te leggen, met als gevolg dat je sneller kunt lopen. 

Waarom kun je mij vertrouwen?

Portret foto van Wilco

Ik ben Wilco, en als fysiotherapeut en Certified Strength and Conditioning Specialist heb ik mij de afgelopen 10 jaar steeds meer gespecialiseerd in alles wat met hardlopen te maken heeft. In die tijd heb ik vele tientallen (honderden misschien wel inmiddels) hardlopers begeleid naar herstel van hun klachten.

Gedurende de tijd heb ik, met hulp van het volgen van vele cursussen, en het lezen van boeken en onderzoeken, mijn eigen visie ontwikkeld over hoe om te gaan met hardloopblessures. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat het behandelen van hardlopers niet gaat zonder het complete beeld te hebben van de hele persoon en het lichaam. Daarom heb ik mijn eigen vorm van hardloopanalyse ontwikkeld. Een samenvoeging van verschillende systemen en kijkwijzen, gemaakt om iedere hardloper zo goed als mogelijk te bedienen.

Ik ga je niet proberen dure schoenen aan te smeren, want die verkoop ik niet. Ook zal ik niet zeggen dat je speciale zooltjes nodig hebt om te kunnen hardlopen, want die verkoop ik ook niet. Echter, denk ik dat dit wel het beste voor je is, of dat je wél een bepaald type schoen nodig hebt, dan vertel ik je dat inclusief de reden waarom ik dat denk. Mijn doel is ook niet om jou naar een bepaald hardlooppatroon te krijgen. Gebruik je een haklanding? Top! Land je op je voor- of middenvoet? Ook goed! Gemiddeld dan. In sommige is een andere landing misschien wel de betere, en ook dat moet je dan weten.

We weten simpelweg nog lang niet alles over hardloopblessures om zoiets te kunnen zeggen. Wat we wél weten gebruik ik tijdens het hardloopanalyse. Op basis daarvan probeer ik je een zo eerlijk als mogelijk verhaal te vertellen, gebaseerd op alles wat we op dit moment weten.

Wat bekijken we tijdens de hardloopanalyse?

In de volledige hardloopanalyse bekijken we het volgende:

  • Mobiliteit van de tenen, enkels, knie, heup en rug
  • Wandel patroon (inclusief hakken- en tenenloop)
  • Kracht in voeten, onderbeen, bovenbenen en heup
  • Balans in stand en in beweging
  • Sprongkracht

Heb je klachten, dan neem ik op basis van je verhaal nog extra dingen mee, maar die zijn voor de klachtenvrije loper niet nodig. Als we dat allemaal bekeken hebben, gaan we door naar de extra hardloopanalyse op de loopband. We volgen in deze loopband analyse het 7S systeem, en nemen we video’s op vanuit 3 verschillende hoeken om je patroon goed in beeld te krijgen:

  • Schoen: wat voor type schoen heb je, merk en model, is hij groot genoeg? Hoe lang draag je hem al etc. (dit doen we al voordat je op de loopband staat).
  • Snelheid: de bedoeling is dat je zo dicht mogelijk je normale looppatroon benaderd, en dus willen we dat je loopt op je normale hardloopsnelheid.
  • Stap aanslag: ben je een hak-, midden- of voorvoetlander? Of doe je met beide benen iets anders?
  • Stap snelheid (cadans): hoeveel stappen maak je per minuut?
  • Schuinte (Helling): Loop je alleen in Nederland hard, dan is een helling eigenlijk nooit nodig. Maar loop je bijvoorbeeld graag in de bergen, en krijg je daar wel klachten, dan kan dit uitmaken.
  • Sound (geluid): hoe hard land je op de grond, en verschilt dit per been?
  • Swing (armzwaai): hoe beweegt je bovenlichaam? Zwaai je met één arm wel en de andere niet, of probeer je met je armzwaai te compenseren voor stabiliteit verder naar beneden?

Runeasi

Naast al het bovenstaande wordt er ook nog gebruik gemaakt van Runeasi. Anders dan standaardmetingen zoals hartslag, afstand, snelheid en tijd kan de technologie van Runeasi de impact op het lichaam meten, en hoe deze geabsorbeerd wordt door het lichaam. Overbelasting, asymmetrie en verminderde bewegingscontrole zorgt ervoor dat elk jaar tot 79% van de lopers nieuwe blessures, herval en pijn tijdens het lopen ervaren. Omdat iedereen anders beweegt is het belangrijk om een de looptechniek van elk individu in beeld te brengen a.d.h.v. objectieve data. De draagbare technologie kan hierbij helpen om doelgerichte oefentherapie en looptips te voorzien die een positieve invloed uitoefenen op de klachten en loopefficiëntie.

Wetenschappelijk onderbouwde hardloopanalyse

Impact magnitude

Hoeveel impact jouw lichaamszwaartepunt bereikt na de landing. Een hogere impact waarde vergroot de totale belasting over dezelfde looptijd of -afstand.

Impact duration

Hoe goed je de impact met je benen absorbeert tijdens de steunfase. Een langere impact duur is gelinkt met een zachtere and beter gecontroleerde landing.

Dynamic instability

Hoeveel energie er verloren gaat dat niet bijdraagt aan de voorwaartse stuwing door verminderde bekkencoördinatie en –controle. Dit is gelinkt aan loop efficiëntie en blessurerisico door toegenomen belasting en compensatie van de stabiliserende spiergroepen.

Contextuele factoren

Loopcadans en grondcontacttijd zijn parameters die gebruikt kunnen worden om je looptechniek te optimaliseren.

Als we al deze dingen beoordeeld hebben, zijn we ongeveer 1,5 uur verder en is de eerste sessie van de hardloopanalyse klaar.

Tijdens de tweede sessie lopen we samen het hele verhaal van start tot eind door, met alle op- en aanmerkingen (of juist niet) die ik gevonden heb. Ook bekijken we de beelden van de hardloopanalyse, zodat je een goed beeld hebt hoe jouw eigen looppatroon eruit ziet. Aan het einde van de tweede sessie krijg je een ‘rapport’ mee met alle bijzonderheden en verbeterpunten als die er zijn.

Wat is de investering?

Heb je hardloop gerelateerde klachten en ben je verzekerd voor fysiotherapie waar ik een contract mee heb? Dan worden de kosten rechtstreeks bij jouw verzekeraar gedeclareerd, kijk hier welke dat zijn. Ben je niet aanvullend verzekerd, dan geldt het tarief wat ook voor de gewone hardloper geldt.

Ben je een hardloper zonder klachten, maar wil je toch graag een Hardloop-APK? De kosten hiervoor bedragen €250,00 (incl BTW). Het bedrag wordt in rekening gebracht na de eerste sessie. Je krijgt dan de analyse van 1,5 uur, een uitleg sessie van 1 uur én een rapport waarin het hele verhaal nogmaals uitgelegd staat.