KAN EEN VOORSTE KRUISBAND ZICHZELF HELEN?

Wilco Plantenga

12 september 2023

Nog steeds wordt er door veel onderzoekers en behandelaars gedacht dat een gescheurde voorste kruisband zichzelf maar beperkt kan herstellen. Dit geloof heeft tot op de dag van vandaag nog invloed op de manier waarop een voorste kruisband blessure behandeld wordt. Krijg je nu een voorste kruisband blessure, dan betekent dat bijna altijd dat je geopereerd wordt. Of dit direct is of iets later omdat je eerst moet trainen is afhankelijk van de arts die je voor je krijgt, maar dát je een operatie moet hebben, is wel wat nog steeds veel gezegd wordt.

Is dat wel zo? Uit verschillende anatomische studies blijkt namelijk dat de voorste kruisband een zeer goede bloedvoorziening heeft. Uit andere studies blijkt dat de voorste kruisband gewoon de ‘normale’ fases van herstel kan doorlopen. Dit is vaak wel iets vertraagd, een beetje hetzelfde als de binnenste knieband (MCL). Goed, op basis daarvan zou je zeggen dat een voorste kruisband zichzelf moet kunnen herstellen, maar zien we dat ook bij mensen op een MRI?

MRI-onderzoek van de voorste kruisband

In het afgelopen jaar zijn er twee onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat dat zeker kan. Uit het KANON onderzoek bleek dat wanneer er twee jaar na het scheuren van de kruisband, er weer een MRI van de knie werd gemaakt, één op de drie kruisbanden tekenen van herstel lieten zien.

Nóg recenter is het onderzoek waarin gekeken wordt naar een nieuw type brace bij voorste kruisband scheuren (cross bracing). Hierin kregen de patiënten volgens een protocol een brace om gedurende 12 weken. De eerste 4 weken zat de brace vast in een 90 graden positie, waardoor de uiteinden van de gescheurde kruisband zo dicht mogelijk bij elkaar zaten. In de 8 weken daarna mocht er langzaam weer meer beweging in de knie komen. Na 12 weken mocht de brace af en weer volledig belast worden. De conclusie? Bij 90% van de patiënten behandeld met dit Cross Bracing Protocol was op de MRI 3 maanden later herstel te zien van de voorste kruisband.

Bovendien bleek uit beide onderzoeken dat in patiënten waar herstel plaats heeft gevonden, de kwaliteit van leven scores hoger waren dan wanneer er geen herstel had plaatsgevonden. Ook waren de scores hoger dan wanneer er een snelle (zo snel mogelijk na de blessure opereren) of verlate (wanneer er eerst getraind is) kruisbandoperatie heeft plaatsgevonden.

Conclusie

Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen dat alle kruisbanden kunnen helen, lijkt het er zeker op dat veel meer kruisband kunnen herstellen dan vroeger gedacht werd. Ook lijkt het erop dat de uitkomsten op termijn beter zijn wanneer we de kruisband zelf de kans geven om te herstellen. Tuurlijk moet er nog veel meer onderzoek gedaan worden naar de effecten op zeer lange termijn (25+ jaar), maar de huidige resultaten zijn hoopgevend.

En nu?

Heb je recentelijk te horen gekregen dat je je voorste kruisband gescheurd hebt, en dat je geopereerd moet worden? Denk daar dan toch nog eens goed over na. Ik zal niet zeggen dat je het zeker niet moet doen, maar weet dat er ook andere opties zijn. Een operatie kán ook negatieve gevolgen hebben, lees daarvoor eens deze blog. Ga voor je een keuze maakt ook altijd in overleg met je (gespecialiseerde) fysio en orthopeed. Heb je hulp nodig bij het beslissen wat het beste voor jou is? Neem dan gerust contact op. Wil je meer informatie over hoe het VKB-programma er hier uitziet? Kijk dan eens hier.